Oplevering eerste flats Serenade

De Verborgen Transformatie Van Haarlem-Noord

12 Juli 2011 (bron : Haarlems Dagblad)

De stad kende de afgelopen jaren een ware vloed aan bouwplannen. Nu het voormalige Droste-terrein, het Ripperdacomplex, de Mariastichting en de Raaks gereed zijn, lijkt de stroom opgedroogd. Niets is minder waar.

Maar je moet er wel wat harder voor zoeken. In een wat verloren hoek van Haarlem, verstopt tussen het winkelcentrum Marsmanplein en de Westelijke Randweg, in de uiterste hoek van Haarlem- Noord, vindt een ware transformatie van Delftwijk plaats.

Wie wel eens met de auto richting de Velsertunnel rijdt, ziet de wijk voorbij schieten. Er gebeurt daar iets, maar wat? Ook vanaf de Rijksstraatweg vang je niet meer dan een glimp op.

Vanuit de lucht valt de ware omvang pas echt op. Het meest in het oogspringend: de drie bouwblokken, vernoemd naar bundels van de dichter Slauerhoff. Het bovenste blok, nabij de Randweg, heet Soleares. De middelste, met de rode betimmering rond de binnenplaats, Serenade. En de onderste, met het blauwe accent, draagt de naam Saturnus.

Het zijn grote, robuuste bouwblokken, waar de verrassing min of meer achter de gevel zit, zo bleek afgelopen vrijdag toen de eerste bewoners de sleutel van hun nieuwe huis in Serenade kregen. Architecte Vera Yanovshtchinsky heeft gekozen voor ruime binnenpleinen, die deels toegankelijk zijn voor de bewoners of gebruikt worden om de auto te parkeren. De gekleurde betimmering geeft de huizen aan deze zijde een Scandinavische feel. De dakterrassen zijn niet door schuttingen van elkaar gescheiden, zodat een ruime buitenruimte ontstaat die uitnodigt om een praatje met de buren te maken en tegelijk toch voldoende privacy geeft.

Slauerhoff is niet het enige project in Delftwijk. Ten noorden, in de richting van het ziekenhuis aan het Delftplein, worden op dit moment nog honderden appartementen gebouwd. In totaal gaat het om bijna twaalfhonderd woningen.


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.