Tips tegen muizen

Wijkraad Delftwijk Waterbuurt
Jan Prinslaan 3
2025 NE Haarlem
www.delftwater.nl
Twitter: @DelftWater
Facebook: Delftwijk Waterbuurt

Tips tegen muizen

De afgelopen tijd is er in onze wijk muizenoverlast geweest bij het Arthur van Schendelplantsoen. Omdat het kouder wordt en er risico bestaat dat de muizen naar binnen gaan is hier een aantal tips om muizen te weren. Met dank aan Petra Nuyens.

Wanneer 1 muis bv via een gaatje je huis binnen komt, dan is dit de zogenaamde looproute voor andere muizen. Belangrijk is om het gat te dichten met bv een metaalschuursponsje.

Deze gaten bevinden zich vaak in de keuken onder het keukenblok waar de waterafvoer naar beneden gaat of bij het gasfornuis waar de gasleiding de grond in gaat.
 
Heb je last van muizen in je tuin zorg daar dan dat er niet teveel onkruid groeit. Veel onkruid vormt een goede schuilplaats voor muizen en vaak maken ze rondom het huis gaten in de grond dicht tegen de gevel aan.Je kunt dit tegen gaan door 5 cm grond af te graven en daar splitsteentjes in te gooien. Muizen kunnen deze niet omhoog krijgen.
 
Het is goed om kritisch naar je woonomgeving te kijken:
Bewaar vogelvoer altijd in een goed afgesloten metalen of glazen pot.
Laat geen etensresten slingeren in je tuin of woonomgeving.
Gooi geen brood voor vogels, hier komen ook muizen en ratten op af.
Zorg dat er geen vuilniszakken bij de containers staan. Zwerfvuil lokt muizen en ratten.
Stop gaten in muren, onder stoepjes en in schuren zoveel mogelijk dicht.
Zorg dat er niet te veel onkruid groeit en verwijder dit zo nodig regelmatig.

Check bij het signaleren altijd even met uw buren want het heeft geen zin muizen in je eentje aan te pakken. Dan verplaatsen ze zich naar de buren, en binnen de kortste keren zijn ze weer terug. Laat het de gemeente ook even weten via het meldpunt, zij doen er niet meteen iets aan maar het is wel handig als ze op de hoogte zijn voor als het probleem. Als je huurt, neem dan contact op met je verhuurder om een oplossing te bespreken.

Hopelijk blijven de muizen zo in de natuur en niet in onze huizen!

Wijkraad Delftwijk Waterbuurt

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.