Haarlem is jarig en viert een weekend feest

In 2020 viert de stad Haarlem 775 jaar stadsrechten. De laatste jaren wordt dat al kleinschalig gevierd, maar in de aanloop naar het jubileumjaar is er van 21 tot en met 24 november a.s. een uitgebreider festivalweekend voor iedereen.

Op 23 november 1245 werd Haarlem een stad. Graaf Willem II van Holland verleende aan de inwoners van Haarlem een akte waarin allerlei rechten en plichten van de Haarlemmers ten opzichte van de landsheer, de graaf, waren vastgelegd. In het Noord-Hollands Archief is het eeuwenoude perkamenten stadsrecht uit 1245 die dag te bezichtigen.

Naast de jaarlijkse tekenwedstrijd voor scholen en het taart eten is er dit jaar een uitgebreider programma opgesteld voor iedereen die geïnteresseerd is in Haarlem en haar geschiedenis. Zo is er over het weekend verdeeld, een Haarlem Pubquiz en een Escape Game ‘The Haarlem Heist’ in het Archeologisch Museum. Ook zijn daar stadswandelingen en een middeleeuws feest.

Veel activiteiten in de stad

In het Noord-Hollands Archief is er op 23 november, de verjaardag van de stad, een ontbijt voor mensen die op dezelfde dag jarig zijn. Met daarna taart eten voor alle Haarlemmers. Op zondag 24 november zijn er verschillende activiteiten in het Noord-Hollands Archief. De Janskerk is na een verbouwing weer open voor bezichtiging. Er zijn verschillende kindertheaterstukken, speurtochten en andere activiteiten op de Familiedag.

Toneelstukken in de kerkers en historische panden

Zowel zaterdag als zondag speelt Theatergroep Eglentier het populaire stuk ‘De Brutale Belgische Beulen’ in de kerkers van het stadhuis een aantal keren per dag. De voorstelling ‘Lanseloet Van Denemarken’ wordt een aantal keren gespeeld in de Hoofdwacht. Het festivalweekend wordt afgesloten met het Verhalenfestival op zondag 24 november in een aantal mooie locaties op en rondom de Grote Markt. Maar er is nog veel meer. Ook het Dolhyus opent dit weekend haar deuren tijdens een ingrijpende verbouwing. Het volledige programma is te zien op www.verjaardaghaarlem.nl of op de Facebookpagina.

Stichting Viering Stadsrechten van Haarlem

De vorig jaar opgerichte initiatiefgroep heeft zicht verenigd in een stichting die de activiteiten voor de viering van Haarlem 775 gaat bundelen en verbinden. Voorzitter Martin van Bleek kijkt nu al uit naar het feestjaar 2020. “Zelf hebben we al leuke ideeën, maar er borrelen ook al heel wat initiatieven op bij andere partijen in de stad om volgend jaar wat moois neer te zetten. Suggesties kunnen gedaan worden via contact@verjaardaghaarlem.nl. Maar eerst gaan we het komend weekend de stad in om alle Haarlemmers te feliciteren.” De Haarlemvlag is voor een jubileumprijs van €12,45 te koop bij VVV-kantoor aan de Grote Markt.

Kijk ook in de folder