Papier en karton, elke kilo telt. Ook tijdens de feestdagen!

Haarlem, 14 december 2021- Haarlemmers slaan rondom de feestdagen op grote schaal cadeaus in. Sinds de coronacrisis is dat vaker online en zeker nu winkels om 17.00 uur sluiten. Hierdoor worden er meer kartonnen dozen gebruikt.

 Spaarnelanden en de  gemeente Haarlem zijn blij met elke kilo papier en karton dat gescheiden wordt en legen  de containers zo vaak mogelijk. Om verstopte containers en bijplaatsingen te voorkomen hebben we de beste tips voor het scheiden van papier en karton op een rij gezet. Want  Elke Kilo Telt.

Haarlemmers verdienen een bedankje  

In de decembermaand duiken de afvalcoaches op allerlei plekken in de stad op. Ze verrassen  bewoners met een pakketje bijzondere Haarlemse ansichtkaarten. Speciaal voor de campagne  ‘Elke Kilo Telt’ hebben drie Haarlemse illustratoren Willemien Ebbinge, Maaike Koster en Ella  Scholtens een illustratie gemaakt rondom het thema duurzaamheid en afval scheiden. Ook  twee tekeningen gemaakt door Sara en Eva van de Waddenschool zijn gedrukt op een  ansichtkaart. De kaarten zijn gedrukt op een speciale papiersoort met daarin rest  tomatenvezels uit Nederlandse kassen verwerkt. Ontvangt u een setje kaarten? Maak dan ook  iemand anders blij, in deze tijden is het extra leuk om een kaartje in de bus te krijgen. 

Illustraties v.l.n.r 

Ella Scholtens, Willemien Ebbinge en  Maaike Koster

Waarom papier en karton scheiden? 

Door papier en karton goed gescheiden in te leveren, kan het weer als grondstof dienen voor  nieuw papier en karton. Zo kan papier wel tot 8 keer worden hergebruikt. Haarlemmers zijn  goed in het scheiden van oud papier en karton. Per huishouden leveren we maar liefst 80 kilo  papier en karton per jaar gescheiden in. Goed voor het milieu. Maar ook al wordt er veel  gescheiden, er zit nog steeds 51 kg papier en karton in het restafval. Zonde, want restafval  wordt verbrand.  

Tips voor het scheiden van papier en karton 

• Maak het karton klein en plat zodat het in de container past, ook als u een duo container voor papier/karton en PBD heeft. 

• Zorg dat het papier en karton schoon en droog is. Alleen dan kan het gerecycled worden. 

• Spaarnelanden leegt de containers zo vaak mogelijk. Kijk op spaarnelanden.nl/check jecontainer wanneer een container geleegd wordt. Meld een volle container op straat aan Spaarnelanden en neem uw papier of karton nog even mee naar huis als de container vol is. 

• Heeft u heel veel papier en karton? Breng het dan gratis naar het Milieuplein. • Kijk op https://afvalwijzer.spaarnelanden.nl/ of download de app “Afvalwijzer Spaarnelanden” voor de afvalkalender van 2022 en voor een overzicht van o.a. de papier/karton containers in uw buurt.